RAPORTTIA KEVÄTJUHLASTA

osa 2

Kevatjuhlaraporttia osa 1

VALKEAKOSKEN ELÄVÄNMUSIIKIN YHDISTYS VIISKYMPPISINEEN VAUHDISSA ALAKOULULLA JA KLUBILLA

Velmun vauhti kiihtyy, nyt mennään jo viittäkymppiä ja tästä lukemat sen kun vaan jatkossa kasvavat. Valkeakosken elävänmusiikin yhdistys Velmu -79 ry saavutti 30 vuoden iän vuonna 2009 ja jätti niin sanotusti nuoruusiän haihattelut taakseen. Yhdistyksen perustajat olivat Velmua aloitellessaan alle kaksikymppisiä teinejä, ja nyt he ovat uskomatonta kyllä ylittämässä viidenkympin rajan ja nyt nämä vanhat velmulaiset repäisivät ”vielä kerran”, kun velmulaista elävää musiikkia tarjoiltiin useamman artistin ja yhtyeen voimin 29.5.2010 Koko Kansan Kevätjuhlassa Sorrilassa ja jatkoklubilla Lolassa, joissa juhlistettiin useankin velmulaisen viiskymppisiä. Kevätjuhlan ja jatkojen teemana oli ”Rock, runo, rakkaus”. ja näissä Pippoloissa kuultiin nykyisiä ja entisiä valkeakoskelaismuusikoita ja muista esittävän taiteen edustajia.


Emilia Pokkinen, näyttelijä, runonlausuja toi juhlaan oikean kevätjuhlan tunnun - sopivasti kuitenkin rock-teemaan ronskeimmin runoin


Titi Kruus, näyttelijä, laulaja - viihdytti yleisöä vahvoin tulkinnoin mm. suomalaisista elokuvasävelistä

Sorrilassa - Koko Kansan Kevätjuhlassa yhdessä lauletun perinteisen suvivirren jälkeen saimme kuulla kuuluisan näyttelijä-lausuja Emilia Pokkisen esittämiä rennon ronskeja runoja. Kuulimme ohjelmassa myös valkeakoskelaisten (velmulaisten) lausuntaryhmien (Räkänokat ja Ahvenkukot) uralla tapahtuneista kommelluksista. Kuultiinpa Ahvenkukkojen valtakunnallisiin runokilpailuihin tehtyjä tuotoksiakin! Ohjelmassa oli myös klassista musiikkia lahjakkaiden muusikoiden esittämänä, klassista kitaraa soitti Antti Mäkelä ja viulua Eveleen Olsen, molemmat instrumenttiensa virtuooseja, sveitsiläinen Eveleen soittaa mm. Euroopan Unionin Kamariorkesterissa. Tämän jälkeen duo Maiju & Jouni esittivät mm. Lakeuden kutsun. Titi Kruus esitti yllärinumerona uskomattoman upeita suomalaisia elokuvasäveliä. Kikka Laitinen taas toi juhlaan rakkaus-teeman lauluja, onhan hän tehnyt kaksi levyä nimeltään Suomalaisia rakkaustarinoita.


Eveleen ja Antti - mukaansa tempaavasti klassista musiikkia kevätjuhlassa!
Maiju ja Jouni, raikasta musiikkia lakeuksilta ja rannikolta!


Kikka Laitinen - rock, runo ja rakkaus -teemaan istuva artisti, esittää Carole Kingin You´ve got a Friend
Lausuntaryhmä Ahvenkukot, Ari Lahti, Harri Blomster, Mikko Poutsaari

Kevätjuhlassa kuultiin myös vuonna 1980 perustettua Pojat tulee -kokoonpanoa, joka on jälleen toiminnassa, soittaen mm. edesmenneen kitaristi-säveltäjänsä, Hannu Ohtosen tuotantoa. Poikien vierailijana käväisi Kikkakin todistamassa että kyllä sitä osaa naisetkin, rokata nimittäin. Tietenkin ohjelmassa oli tuhti annos Beatlesin biisejä, mm. Pojat tulee & Kikka -kombolta ”A Hard Day´s Night”. Alkujakson soolo-osuudessaan Kikka omisti päivän varsinaiselle sankarille, Ari Lahdelle, jonka 5-kymppisiä vietettiin lavalla koko porukalla, Carole Kingin ”You´ve got a Friend” -laulun, ja sitten bändivierailussaan oman kappaleensa ”Vaikka yhden keskikaljan” , joissa molemmissa kerrotaan kauniisti ystävyydestä. Kevätjuhlan koollekutsujan, Arin omasta tuotannosta näytteinä kuultiin muun muassa Vexi Salmen kanssa näinä vuosina tehty ralli ”Sitä samaa”. Viiskymppinen Ari esiintyi myös parikymmentä vuotta nuoremman ystävänsä Antti Mäkelän kanssa akustisia kitaroita soittaen - Irwinin ja Vexin ensimmäinen rakkauslaulu (yksi niistä ainoista) Rakkaus on rajaton sai ansaitsemansa upean tulkinnan heiltä. Velmun puheenjohtajan lukuisista bändeistä ei kaikkia kuultu, koska ohjelma-aika Kevätjuhlassa oli rajallinen, ja päivänsankari halusi tarjota kaikille paikalle saapuneille lahjan, jonka hän sai ystäviltään; monipuoliset eri genrejä edustavat musiikkiesitykset. Yksi Arin nykyisistä bändeistä soitti toisen jakson alkupuolella, Cavern orc, joka ponnistaa juurevasta 60-luvun musiikista, Beatlesista ja Rolling Stonesista, sekä bluespohjaisesta peruskalliosta. Beatlesista ja angloamerikkalaisesta popmusiikista ponnistaa maulla ja tyylillä Velmun vanhimpiin kuuluvista, yhä toiminnassa olevista bändeistä, Vesa Haltsonen Group, jossa soittavat Hurri Hyytinen, Vesa Haltsonen, Rane Helle, Juke Koskelainen, kaikki tosiaan vuonna 1960 syntyneitä muusikoita. Bändin juuret sijoittuvat Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n ammattikouluun Lotilaan, ihan sinne 1980-luvun alkupuolelle. Muitakin dinosauruksia oli paikalla, kokonaisuudessa nähtiin myös historiallinen Original Irwinin Lapset ja sen nykykokoonpanostakin suurin osa. Sorillan konsertin kruunasi juurevaa bluesia Wf-Blues -bandi, jonka ikähaarukka on laaja, nuorin jäsen, pianisti Jarkko Niska käy vielä peruskoulua ja nestori, basisti Harri Laakso soitteli jo 70-luvun alussa koskilaisbändeissä, kuten solisti Ari Vainikka ko. vuosikymmenen puolivälistä alkaen. Muut bändin muusikot ovat niin ikään pitkänlinjan koskilaismuusikoita, Make Turunen ja Hurri Hyytinen. Tapahtuman juonsi hyvällä huumorilla Tuomo Hemminki ja Rantalan Tommin rakentama äänentoisto- ja valoshow oli suorastaan festaritasoa.


Velmun Mikko Poutsaari Velmun Tuomo Hemmingin haastateltavana


Melkein 3kymppinen bändi ja sen 5-kymppiset muusikot - Vesa Haltsonen Group:
Hurri Hyytinen, Vesa Haltsonen, Rane Helle, Juke Koskelainen - kaikki vuonna 1960 syntyneita koskilaistaustaisia muusikoita. Bändi perustettiin "Yhtiön" ammattikolussa 1980-luvun alussa


Salin täydeltä kevätjuhlatunnelmaa ja rockin hienointa hehkua!


Cavern orc (luolaörkki suom. huom.) taikoi saliiin 60-luvun saundin, Ari Lahti, Martti Vähälä, Lasse Virtanen, Eero Salo-


Kikka ja Pojat tulee -yhtye, upea yhdistelmä, jossa rock kohtaa popin ja toisinkin päin.


Ihan orkkis Irwinin Lapset, Ari Lahti ja Risto Tajakka, muistelivat ekoja keikkojaan 30 vuoden takaa-


Irwinin Lapset, Ari Lahti, Pasi Läärä ja Harri Blomster pitkäaikaisen entisen rumpalinsa, Esko Aatila, kanssa-


Wf-blues -yhtye Ari Vainikan johdolla-


Wf-blues -yhtye; Hurri Hyytinen, Markku Turunen, Ari Vainikka, Jarkko Niska, Harri Laakso-

Juhlan jatkobileet olivat Rock Lolassa, jossa kuultiin peräti neljää bändiä, lavan nimittäin valtasivat nuoremman sukupolven Shock Haze, tanakan bluesin taitaja WF-Blues Band, aito alkuperäinen Original Irwinin Lapset sekä Pojat tulee vierailijanaan Kikka Laitinen. Jollei tuollaisella yhdistelmällä puntti vipata ja äijätkin jaksa tanssilattialla heilua niin sitten on jossain vikaa. Eikä ainakaan tällä kertaa paikalla olleessa yleisössä ollut mitään vikaa, vaan tunnelma oli katossa ja tanssilattia täynnä valomerkkiin asti.

Useimmat alkuperäisistä velmulaisista vaikuttavat yhä musiikin ja esittäväntaiteen parissa, monet edelleen Valkeakoskella mutta osa myös muualla Suomessa ja jopa ulkomailla asti. Nimekkäimpien muualle siirtyneiden joukkoon kuuluu Kikka Laitinen. Häneltä on ilmestynyt hyvät arvostelut saaneet ”Suomalaisia rakkaustarinoita” ja ”Suomalaisia rakkaustarinoita 2” -levyt. Kikan rokkibänditouhut alkoivat komppikitaristina todellisessa underground-ryhmässä Tajakka ja Tabletit. Yhtye hämmensi musiikkikuvioita ja bändin ohjelmistossa oli paljon mm. lastenlauluja, Saku Sammakosta ja Viimeisestä mohikaanista aina Mikki Hiiri maa- ja merihädässä -teoksiin asti. Ohjelmistossa oli myös roisimpaa tavaraa; lauluja joiden nimiä ei tässä edes kehtaa mainita. Kikka jatkoi uraansa liittymällä maineikkaaseen Sika-yhtyeeseen urkuriksi. Sitten tuli Markku Laaksosen Kaino Beibe -bändi, jonka jälkeen Kikka perusti pian oman yhtyeen, jolle alkoi tehdä naisnäkökulman musiikkia. Gasoline Girls & Petrol Boys oli ensimmäinen hänen omia biisejä esittänyt yhtyeensä ja nyt Kikalla on yhtye nimeltä Kikka Laitinen Co, mutta päätyökseen hän tekee musiikkia muille.


Uusi yhdistelmä, vanhat ystävät - Kikka ja Pojat Tulee... :
Afa Lahti, Kikka Laitinen, Hipsu vainionpää, Juke Koskelainen


Risto Tajakan hulvattomia lauluja esittänyt Tabletit aloitti jo varhain 70-luvulla. Velmun toiminnan myötä esiintymistilaisuuksia alkoi siunaantua tälle yhtyeelle. Aktiivisinta aikaa oli 80-luvun alkuvuodet, jolloin Kikka Laitisen ja lauluntekijä Tajakan itsensä lisäksi mukana olivat Harri Blomster, Ari Lahti ja Esko Aatila. Kikka oli poikien mukana tekemässä paikallista rock-oopperaa valtakunnalliseen nuorison taidetapahtumaan vuonna 1983. Musiikki oli tuolloin jo pitemmälle hiottua, silti teos ei menestynyt mittelöissä, mutta sitä vastoin oopperan sivuraide, runotaideprojekti menestyi. Blomster, Tajakka, Lahti, Jarmo Alastalo ja Esko Räihä, eli Räkänokat -lausuntaryhmä oli voittaa valtakunnan ykkössijan, ja olisi voittanutkin mutta siihen aikaan (ennen Jumalanteatteria ja muita näyttämötaidetta mullistavia ilmiöitä) ei voittajaksi vielä voinut valita niin paljon Kantelettaren linjasta poikkeavaa esitystä. Räkänokat voittivat hopeaa arvostetussa mittelössä Kajaanissa ja jopa junat pysäytettiin opetusministerin toimesta, jotta Räkänokat pääsivät lausumaan teoksensa palkintojen jaossa, ja vasta sen jälkeen taksilla rautatieasemalla odottavaan junaan! Melkein sama kuvio toistettiin neljän vuoden kuluttua kun Blomster ja Lahti kokosivat mukaansa nuoremmista ”ryhmälausujista”, Mikko Poutsaari, Jari Lahti, Pekka Kruus ja Esa Tienhaara, lausuntaryhmän Ahvenkukot.

Niin kuin usein käy, sivuprojektit vetivät paremmin myös musiikin puolella. Tajakkaa ja muita poikia vei Irwin ja Irwinin Lapset. Isä-Irwinin laitettua poikia kilometritehtaalle jäljelle jäivät Blomster ja Lahti kiertämään Irwinin kanssa keikkamestoja, kun taas Tajakka vapautui takaisin omalle uralleen. Tajakka ja Tabletit -yhtyeen ura jatkuikin 80-luvun puolivälin jälkeen ponnekkaasti, jolloin syntyi mm. pikkuhitti ”Pallosalama tappo lehmän hauholla”. Yhtyeessä soittivat tuolloin Sika -yhtyeestä tutut Timo Kuronen, Veijo Rautia, Eero Sillanpää ja Jouni Laihiala.

Vesa Haltsonen, entinen koskilainen hänkin, on maankuulu näyttelijä ja muusikko. Lahjakas Valkeakosken kaupunginteatterin kasvatti lähti jo aikoja sitten Porin kaupunginteatteriin ja toimii siellä ammattinäyttelijänä. Vesa valittiin viime vuonna teatteriyleisöäänestyksessä Suomen suosituimmaksi miesnäyttelijäksi! Monipuolinen näyttelijä on ollut monenlaisissa rooleissa, koskilaiskavereiden mielestä ikimuistoisin oli The Beatles Storyn kantaesitys, joka tehtiin Porin kaupunginteatterissa ja Haltsonen oli siinä pääosassa, John Lennonin roolissa. Hienosti tehty vauhdikas musiikkiteatteriesitys kantoi juuri näyttelijöiden musikaalisuuden vuoksi. Pojat soittivat ja lauloivat kaikki osuudet itse, vain isommissa orkestraatioissa oli muita soittajia mukana. Valkeakoskella Vesa muistetaan teatterin lisäksi juuri popmusiikin piiristä. Varhainen bändi, Desoto Diplomat, niitti mainetta jo 70-luvulla paikallisissa nuorisopaikoissa. Viimeksi Vesa Haltsonen Groupia kuultiin Valkeakoskella viime vuoden elokuussa Velmun järjestämässä Sulfaattia-konsertissa kanavanrannassa. Vesan lisäksi bändissä soittavat Jukka Koskelainen, Harri Hyytinen ja Rauno Helle. Orkesteri on Velmun bändeistä ehdottomasti pitkäikäisin – se on toiminut samalla kokoonpanolla ihan musiikkiyhdistyksen alkuajoista lähtien. Useat keikat mm. Velmun Koskiriehoissa ovat jääneet aikalaisten mieliin pysyvästi.

Velmun nykyinen puheenjohtaja, perustajajäsen Ari Lahti on soittanut ja tehnyt musiikkia aina vähintäänkin sivutoimisesti ja 1980-luvulla pitkään myös ihan päätoimisestikin. Perustettuaan kunnianhimoisempien bänditouhujensa sivuun huumorimusiikin bändin Irwinin Lapset, hän huomasi pian soittavansa itse Irwinin kanssa maamme lukuisilla keikkapaikoilla. Valtakunnallisestikin huomiota saaneen ja menestyneitä levyjä julkaisseen Irwinin Lapset -yhtyeen ura alkoi itsenäiseltä bändipohjalta ja oli nimenomaan muusikoiden sivuprojekti ja hulluna pidetty idea. Yhtye ponnisti täysin suomalaisen lauluarsenaalin vankalta perustalta ja oma levytysura alkoi Vexi Salmen levy-yhtiössä Levytuottajat Oy:n leivissä. Vexi Salmi ei enää tuolloin uskonut vanhan ystävänsä Irwinin nousuun vaan luotti jo uusiin sukupolviin. Kävi kuitenkin niin, että Irwinin virkistäytyessä ”Lastensa” kanssa tekemillään yhteiskeikoilla silloinen media huomasi Irwinin paluun, siis jo ennen ainuttakaan uutta levyä, ja niin myös Salmi heräsi tekemään Irwinille uutta materiaalia levytettäväksi. Loppu onkin suomalaisen kevyenmusiikin historiaa. Irwinin Lapset soitti vuosikausia oppi-isänsä Irwin Goodmanin kanssa keikoilla. Irwinin Lapset -yhtyeessä soittavat mm. koskilaislähtöiset Pasi Läärä ja Harri Blomster.

Kaikkia Arin bändikokoonpanoja ei tässä voi edes yrittää luetella sillä niin monessa hän on ollut mukana. Näistä esim. The Commotion perustettiin vuonna 1975 ja Pojat tulee vuonna 1980. Viimeksi mainittu bändi teki keikkoja Valkeakosken lähiympäristössä ja bändissä ovat soittaneet Arin lisäksi Jukka Koskelainen, Hannu Ohtonen ja Juha Vainionpää, myöhemmissä kokoonpanoissa mm. Markku Turunen ja Timo Murronmaa. Nykyisin Pojat Tulee -bändi on herännyt eloon erilaisten tapahtumien myötä. Sooloprojektien ja muutaman muun bändin lisäksi Ari soittelee lapsuus- ja nuoruusajan kavereineen 60-lukulaista musiikkia Cavern Orc -nimisessä kokoonpanossa. Yhtyeessä soittavat Arin lisäksi Eero Salo, Lasse Virtanen ja Martti Vähälä. Lisäksi Ari julkaisee silloin tällöin äänitteitä sekä ja käy keikoilla, niin yksin kuin muutaman säestysbändinsä kanssa. Oman musiikin tekeminen on luonteva jatke ja harrastus vuosia kestäneelle musiikkitoiminnalle.

Teksti: Anne Mäki-Kauppila (s.1960)
Kuva: Raimo Rajamäki (s.1960)

 

 

Tapahtumista, Velmu-klubeista ja konserteista päivittyy ennakkotietoa Tapahtumat-osioon!

Velmun klubitoiminta kausi- ja projektiluonteista. Tiedustelut sähköpostilla:

velmu79 @ gmail.com

Valkeakosken elävänmusiikin yhdistys Velmu-79

Seuraa päivittyviä tiedotteita!