SULFAATTIA -KONSERTIN RAPORTIT

SULFAATTIA -KONSERTTI 8.8.2008
Valkeakoski, Lepänkorvan puisto, "Kanvis"

Tänne päivittyvät raportit konsertista, tässä ensimmäinen raportti, Velmun tiedotustiimi.SULFAATTIA SULFAATTIA!

The Bolt Systemin avattua energisellä setillään konsertin musiikillisen osuuden, Velmun ensimmäisen puheenjohtajan (Pasi Läärä) ja nykyisen puheenjohtajan (Ari Lahti) oli aika esittelä Velmun entistä ja nykyistä tilaa. Kyseiset miehet Velmun takaa esiintyivät myös kitaroineen, yksin ja yhteisen bändinsä, Irwinin Lapset, kanssa. Irwinin Lasten nykykokoonpanosta paikalla olivat Harri Blomster ja jo mainittu Pasi, alkuperäisestä kokoonpanosta saatiin tällä kertaa kaikki paikalle, kun Risto Tajakkakin ilmestyi "Kanvikseen". Oman settinsä jälkeen Tajakka liittyi lavalle nousseen vanhan bändinsä show’hun parin biisin ajaksi Risto Goodmanina. Originelli Irwinin Lapset -solisti ei ole esiintynyt Irwinin Lasten kanssa siten vuoden 1995, joten Sulfaatista muodostui Suomi-rock -tapaus, kun tämä yksi vanhimmista yhä keikkailevista suomalaisista bändeistä esiintyi siellä alkuperäisessä kokoonpanossaan! Sattui nimittäin niin, että bändissä soitti myös se ensimmäinen rumpali, Juha ”Hipsu” Vainionpää, joka ei alun perin kauaa viihtynyt kokoonpanossa, mutta nyt hän viihtyi oikein hyvin rumpusetin takana koko esityksen ajan. Koska rumpusetti käännettiin tälle vasenkätiselle rumpalille ”väärinpäin”, niin myös toinen Vainionpään orkesteri soitti samaan putkeen Irwinin Lasten jälkeen. Vainionpään ja Lahden lisäksi lavalle nousi Jukka Koskelainen ja alkuperäinen Pojat Tulee -yhtye oli kasassa. Vainionpää lähti Koskista ja bändistä jo 1982 muuttaessaan Joensuuhun, jossa asuu perheineen tänäkin päivänä. Pojat Tulee yhtye oli Hannu Ohtosen orkesteri, joka esitti Hannu Ohtosen musiikkia bändin omin sovituksin. Ohtonen jätettyä maalliset soittopaikat 1989, hänen laulunsa ovat jääneet elämään. Ari Lahti on niitä mm. esittänyt eri tilaisuuksina tälläkin vuosisadalla, samoin The Great Brownies on soittanut Ohtosen musiikkia uusin sovituksin, tehden yhden pitkäsoittolevynkin niistä,

Hohtonen-CD - voi tilata täältä!.

Lauluntekijältä itseltään nuo biisit jäivät levyttämättä, H. Ohtosta on eri yhteyksissä luonnehdittu erityisen lahjakkaaksi sanoittaja-säveltäjäksi. Näitä lauluja alkuperäisin sovituksin ja saundein esittivät nyt jäljelle jääneet Pojat, Vainionpää, Lahti ja Koskelainen. Soitto kulki vanhemman ja asiantuntevan yleisön osan mielestä yhtä hyvin kuin silloin joskus, ellei rytmiikaltaan vieläkin aistikkaammin!

Valkeakoskelta on muuten muuttanut vanhaa rock-sukupolvea erityisesti juuri Joensuuhun ja Lahteen. Irwinin Lasten nykyjäsenet asuvat Lahdessa, Vainionpään lisäksi Veijo Rautia ja Timo Kuronen vaikuttavat Joensuussa. Rautia ja Kuronen soittivat 80-luvulla Sika-yhtyeessä ja Teho-osastossa. Näistä jälkimmäistä kuultiin, tosin ilman Kurosta ja toista alkuperäisjäsentä Matti Toiviaista (1950-2001), Sulfaatin lavalla Teho-osasto -duossa nousi Rautian lisäksi Jouni Laihiala. Teho-osasto -duo oli todella herkullista kuultavaa. Upeat kitarat (Laihialan soittimen rakentanut kitarantekijälegenda Veijo Rautia! - Rautian itsensä soitellessa vanhaa upeasointista akustista) soivat ja taitavat, erittäin tyylitietoiset soittajat toivat Teho-biiseihin uusia ulottuvuuksia, rosoisiin lauluihin löytyi uusia sävyjä, herkkyyksiä! Jouni Laihiala asuu nykyisin Akaassa ja on ammattimuusikko, Rautia saa niin ikään elantonsa musiikkialalta, hän valmistaa maailmankuuluja kitaroita Flaxwoodissa! Ammatillista osaamista kuultiin lisää kun estradille saatiin konsertin pääesiintyjäksi nostettu Velmu-poikien enkeli, Kikka Laitinen. Kikka oli odotettu esiintyjä ja hän täytti odotukset, Sulfaatti-kansa oli tyytyväistä! Kikan koti on nykyisin Tikkakoskella. Muualta vanhoja koskilaisrokkareita Sulfaattiin tuli Kylmäkoskelta ja Porista, Rauno Helle ja Vesa Haltsonen soittavat Vesa Haltsonen Groupissa. Tätäkään bändiä ei ole Valkeakoskella kuultu sitten vuoden 1983. Nyt kuultiin ja sama svengaava ihme oli koettavissa jälleen. Osa syynä ulottuvan vokalisti Haltsosen henkevään komppauksen sykkeeseen täytyy olla Jukka Koskelaisen basso ja Helteen rumpupohja. Harri Hyytisen laskettua tyylikkäät kitarakuvionsa tämän päälle Haltsonen Groupin saundi on valmis! Velmun Sulf-musiikin juhlaa oli se kun nämä kokoonpanot saatiin tuona lauantaina ”Kanviksessa” kuulla. Illan puistossa päätti energinen Kimmo Sasi -yhtye, oikean punk-sanoman ja -asenteen vallitessa "sulfiittikaasuista" vapautuneessa teollisuuskaupungin ilmanalassa. Yhtyeen Riveissä soitti vanha (huru-ukkoja kuitenkin nuorempi) koskilainen, Heinosen Kaitsu, joka nykyisin johtaa paperikoneita Puolassa. Kanviksessa vallitsi monien mielestä vähintään woodstock-henki, vaikka yhtään hippiä ei nähty paikalla. Ei myöskään järjestysmiehiä, poliiseja, ja niin - ei myöskään järjestyshäiriöitä! Velmu on palannut. Se on myös onnistunut, tällä kertaa, kiitos säidenhaltijan ja velmulaisen hengen!.

 

 

Mukavasti ohjelmaa, yleisöä ja aurinkoa!

Yleisöä oli paikalla saapunut mukavasti, ja viimevuotisesta yleisökadosta ei ollut muistokaan. Viime vuonnahan satoi koko päivän taivaan täydeltä vettä, nyt päivä oli pelkkää auringonpaistetta. Velmu oli saanut syntymäpäivälahjansa ja antanut sen näin eteenpäin kaikille koskilaisille ja Sulf-musiikin ystäville. Jatkoa seuraa kuulemma vielä. Pitkään. Tai ainakin joskus pitkällä vielä, ainakin seuraavan 30 vuoden sisällä! Niin nyt Sulfiittirock ainakin heti: 29.8. Tehtaan kenttä, Valkeakoski!

SULFIITTIA 8.8.09 -konsertin ohjelma vielä kertauksen vuoksi:

Alustus, "juhlapuheet", velmulaiset Ari Lahti ja Pasi Läärä
The Bolt System (ja keski-ikä olikin vain 12v)
Velmu-trubaduureja ym. (Sulfaattia, keski-ikä 50v):
Pasi Goodman, Pasi Läärä / Pasi Goodman
Joku muu (nyt selvisi, että hän oli Risto Tajakka )
Afa & Yhtyneet Paperiyhtyeet, eri vuosikymmeniltä:
Irwinin Lapset (alkuperäiskokoonpanossa, 80-luvulta)
Pojat Tulee... (alkuperäiset: Afa, Juke, Hipsu)
Teho-osasto -duo, Veijo Rautia ja Jouni Laihiala
Kikka Laitinen (myös Kikka alkuperäinen Kikka!)
Vesa Haltsonen Group (Vesa, Hurri, Rane, Juke, +svengi!)
Kimmo Sasi -yhtye (Hämeenkyrö-Valkeakoski -yhteistyötä!)