SULFIITTIROCK2010 Kesäkatsaus koskilaiseen musiikkitarjontaan

Mansikkapaikkamme Valkeakoski on kokoisekseen kaupungiksi hämmästyttävän vireä musiikkitarjontansa suhteen. Työväen musiikkijuhlat keräsi paikkakunnalle ennätysyleisön eikä tämän suurtapahtuman jälkeenkään musiikin saralla hiljene. Kaupungin kulttuuritoimi järjestää tulevana lauantaina Paperitytön ehtoo -tapahtuman, jossa se tarjoaa monipuolisen sekoituksen kulttuuria ja erityisesti musiikkia kaupunkilaisille. Valkeakosken elävänmusiikin yhdistys kantaa tänäkin vuonna marjansa yhteiseen koriin, tuomalla tällöin Koitonaukiolle katsauksen paikkakunnan musiikilliseen antiin, josta muutama makea maistiainen ohessa

Yli 30-vuotias yhdistyksessä kannustetaan myös nuorempia muusikoita, nyt näistä esittelyssä kaksi paikkakunnan yhtyettä nuorimmasta ja vireimmästä päästä: Shock Haze perustettiin vuoden 2010 alussa ja siihen kuuluvat Viljami Metsäkylä (kitara), Janne Mylly (basso ja laulu), Kalle Kettunen (rummut) ja Anssi Sillanpää (kitara). Bändiltä on ilmestynyt viiden biisin EP ”Shock Haze” ja MySpacessa on julkaistu myös heidän biisejään, mm. Step in or stay away, Misunderstood ja Ain´t nobody told you. Levy on tosi rautainen ja keikoilla varsinkin biisit toimivat upeasti. Syksyn suunnitelmissa on tuottaa uusi levy ja keikkailla mahdollisimman tiuhaan. Bändi soittaa rehtiä, suoraa ja perinteitä kunnioittavaa rock´n´rollia räyhäkkäällä lavashow´lla höystettynä, joten asennetta isolla A:lla ja huutavia kitaroita on keikoilla koettavissa. Bändin vaikuttajia ovat mm. AC/DC, Guns´n´Roses, ZZ Top, Peer Gynt, Lynyrd Skynyrd ja Motörhead. Bändillä on lähiaikoina useita keikkoja; mm. 18.8. Suisto-klubilla Hämeenlinnassa ja 25.8. Jack the Roosterissa Tampereella ja Valkeakoskella Apialla torstaina 19.8. ja lauantaina 21.8. Viidennumerolla sekä tietenkin Kirjaslammen Hevitapahtumassa 28.8.

Floaded perustettiin viime vuoden juhannuksena ja bändissä rock´n rollia jykevällä punk-asenteella soittavat Rauli Vartiainen (rummut), Anssi Sillanpää (kitara), Janne Mylly (basso) sekä Petteri Mylly (laulu, kitara). Omakustanteinen demo-EP on juuri ilmestynyt, ja bändin omia biisejä ovat mm. My Life sekä Needless to say, jotka kuuntelee mieluusti läpi useammankin kerran putkeen. Bändi on ehtinyt vuoden aikana keikkailla Valkeakosken lisäksi mm. Hyvinkäällä ja Helsingissä. Tampere Ilmiö kilpailussa bändi saavutti finaalissa toisen sijan ja on osallistunut myös Polte-bändikisaan sekä Tampereen Kukkaisviikkojen 2010 kilpailuun.

Ulkokoskilaisia. Mad Solders -yhtyeessä soittavat valkeakoskelaislähtöisten Jarmo Peltosen (kitara ja laulu) ja Janne Ruohosen (basso ja taustalaulu) lisäksi Riku Kettunen (soolokitara ja taustalaulu) ja Toni Hannila, rummut. Jarmon kanssa bändin perustanut Ari Tuominen, joka siirtyi bändistä jo muihin tehtäviin alkuvuodesta, tuuraa Rikua Valkeakosken keikalla. Solistina vierailee irlantilainen Sean Griffin. Bändi soittaa vanhempaa rockmusiikkia, jossa vaikutteena on ripaus heavy metallia. Asenteellisuus käy ilmi heidän MySpace sivuillaan olevasta lauseestakin: ”We almost know what we are doing”, eli rokkia soitetaan rennolla asenteella. Janne on soittanut Rippikoulu -nimisessä deathmetallibändissä joten ne heavy vaikutteet Mad Solders -bändiin ovat tulleet ainakin sitä kautta. Jarmon vaikutusta on se, että muutamassa heidän omassa biisissään kuullaan Uriah Heep -hammondurkusoundia kovasti muistuttavaa soitantaa ja se että heidän Born to be wild ja Smoke on the Walter -cover-versionsa kunnioittavat biisien alkuperäissoundeja. Muita keikoilla usein kuultuja kappaleita ovat myös sellaiset klassikot kuin Easy Livin´ ja Whiskey in the jar. Bändin omaa tuotantoa oleva Drive biisi oli mukana Rock radion Rockstarba kisassa hyvällä menestyksellä. Yhtyeen biisejä on kuultavissa runsaasti MySpace ja YouTube sivustoilla ja sieltä löytyy myös koskilaisen Marko Taskisen kuvaama video Rapolanharjun maisemista jossa taustalla pauhaa bändin oma No Man´s land kappale, joka on omistettu sotaveteraaneille, erityisesti Jarmon edesmenneelle ukille, joka oli viime sotien aikana viisi vuotta kaukopartiossa.

Valkeakosken kypsempää soittajakaartia edustava Cavern Orc on yksi Velmun puheenjohtajan Ari Lahden kokoonpanoista, jossa hän soittaa nuoruusajan kavereineen mm. 60-lukulaista musiikkia. Soitto ja biisien riimittely soljuu sujuvasti ja esiintymisessä on potkua ja ei sitä vähempää odottaisikaan tältä kokoonpanolta, jossa soittavat Arin lisäksi entiset ja nykyiset valkeakoskelaiset, Eero Salo, Lasse Virtanen ja Martti Vähälä. Heidän ohjelmistonsa sisältää Beatles’iä niin sähköisenä kuin unplugged-asennossakin, mutta myös Rollareiden vaikutteita. Cavernin show’ssa sukelletaan myös rockin juurille bluesin tummiin vesiin.

Sooloprojektiensa lisäksi Ari keikkailee jälleen myös valtakunnallisesti tunnetun Irwinin Lapset -yhtyeen kanssa, jonka hän perusti vuonna 1981 ja johon hän palasi tämän vuoden alkupuolella. Irwinin Lapset yhtye täyttää ensi vuonna peräti 30 vuotta, se onkin yksi Suomen vanhimmista edelleen keikkailevista bändeistä. Lisäksi yksi Arin tällä hetkellä toimivia bändikokoonpanoja on viime vuodesta lähtien taas aktiivisesti keikkaillut ja Koskissa jo legendaksi muodostunut Pojat tulee -yhtye, joka on esiintynyt nostalgisesti viime aikoinakin, mutta sittemmin kypsytellyt uusia biisejään hartaasti, joten tulevaisuudessa saamme nauttia niistäkin hedelmistä.

Raikas ja tuore Seat-in on ollut koossa edellä mainittuja bändejä huomattavasti vähemmän aikaa ja se soittaa pääasiassa suomalaista rock-musiikkia, mutta mukaan mahtuu myös joitain englanninkielisiä kappaleita. Vaikka kokoonpanolla on ikää tosiaan vasta vajaa vuosi, niin soittajat ovat kyllä esiintyneet yhdessä eri kokoonpanoissa jo useiden vuosien ajan ja heillä on paljon monipuolista esiintymiskokemusta. Jari Koivisto soittaa yhtyeessä akustista kitaraa, Antti Mäkelä sähkökitaraa ja kolmantena jäsenenä on Anna Norojärvi (laulu).

Valkeakosken elävänmusiikin yhdistys Velmu-79:n Sulfiittirockissa lauantaina 14.8. Koitonaukiolla klo 17.30 – 22 voitte kuulla näitä edellä esiteltyjä bändejä. Kannattaa unohtaa turhat urautumiset tiettyihin genreihin, ja tulla avoimin korvin kuuntelemaan näitä yhtyeitä, sillä jokaiselle löytyy taatusti tästä tarjonnasta mielenkiintoista kuunneltavaa. Jotkut tykkää mansikasta, toiset mustikasta, kolmannet vadelmasta ja joskus se paras vaihtoehto onkin näiden kaikkien sekoitus. Ja jatkossa kun näihin esittäjiin tykästytte niin toivokaa tätä musiikkia radiosta ja tulkaa keikoille, sillä elävä musiikki on kannatuksen ja kuulemisen arvoinen asia

Valkeakosken elävänmusiikin yhdistyksen, Velmu-79 sihteeri, Anne Mäki-Kauppila

velmu79 @ gmail.com

Seuraa päivittyviä tiedotteita!